12. srpna 2009

Odkud se bere voda v pousti?

Napadlo vás někdy, jak je vůbec možné, že město s 3 miliony obyvatel může existovat uprostřed vyprahlé arizonské pouště? Ve 45 stupních? Odkud se bere voda? Elektrina? Pro odpověď na tuhle otázku jsem vyrazil v pátek odpoledne z Phoenixu na severozápad....

... projel jsme "lesem" stromů Joshue tree....

... abych po 4 hodinách dojel k přehradě Hoover Dam :-)

Tak a ted popořádku: V roce 1910 podnikla vláda Spojených států ojedinělý projekt - rozhodla se vybudovat síť zavlažovacích kanalů, které měli přiovést vodu z řeky Colorado do sice velmi úrodné, ale velmi suché californské půdy. Projekt byl úspěšný - úroda byla výborná a i dnes je ovoce z Kalifornice vyvážené do celého světa.

Jenže - v roce 1910 se řeka Colorado rozvodnila... Zničila všechny vesnice kolem svého dolního toku, sady, pole, úrodu... A povodně se opakovali znovu v dalších 5 letech... Z úspěchu se stala noční můra... Jenže - v roce 1922 přišel pan Hoover s velkolepým nápadem - postavíme na Coloradu přehradu :-) A ne jednu, hned celou přehradní soustavu. Od slov je k činům dlouhá cesta, stavět se začalo až o 6 let později. Dělníci nejen vybudovali přehradu, ale i okolní města, silnice, tunely ve skále....

Přehrada se stavěla rekordní 4 roky což je hooodně málo, navíc v době hospodářské krize a při teplotách až 50 stupňů... Dostavěna byla o 2 roky dřív. Byla to revoluční stavba, ve své době nejvyšší přehrada na světě.
Více o přehradě se dočtete třeba tady:

Přehrada nejen zamezila povodnim, ale taky se stala důležitou zásobárnou pitné vody... Phoenix, Tuscon, Las Vegas, Los Angeles. Obyvatele všech těchto měst pijí vodu z Hoover Dam. Jenže přehrada leží v dolíku (o kus dál na sever je Grand Canyon), vodu je nutné dopravit do několik stovek mil vzdálených měst přes hory... Proto je v útrobách Hoover Damu i elektrárna, která nejen dodává městům elektřinu ale také pohání vodní čerpadla.

Přehrada Hoover Dam vytvořila i obrovské jezero Lake Mead. Obrovskou rekreakční oblast využívajá ke koupání nebo vyjížďkám na lodi ročně skoro 3 miliony obyvatel. Však není divu - v takovém vedru... :-)

Las Vegas je od Hoover Damu jen co by kamenem dohodil. Město je jeden obrovský kýč... na jedné ulici je kopie Eifelovy veže, Sochy Svobody, sojí tu egyptské pyramidy i antické chrámy, najdete tu světelnou fontánu, kouřící sopku a na kanálech se projíždí gondoly jako v Benátkách.... Elektrina se vyrábí v blízké Hoover Dam, tak je všechno patřičně nasvícené... :-)


Ale hlavně - vše je spojeno s casinem... Casino je vždy obrovský komplex - bez oken, těžko se v něm orientuje, obchody, atrakce, herny....hlavní je aby jste v něm byli conejdéle, co nejvíce hráli a prohráli....


Svět je malý a tak jsem se v Las Vegas sešel s kamarády z VUT v Brně, kteří po západě USA cestují už měsíc :-) Ale v casinu jsme se lapit nenechali, takže návrat do Čech bez dluhů bude možný... :-) Už za dva týdny ... :-)

Žádné komentáře: