9. července 2007

Vylet kolem dokola

Neuvěřitelné. Tři dny jsme jezdili sem a tam po Makedonii a tři dny byly kolem dokola všude samé hory :-) Pořád se objevovali nové a nové :-) Výhledy krásné a neskutečné. Navštívili jsme místa stará přes 1000 let. Monastýry a kláštery. Cílem výletu bylo město Ohrid. V Ohridu mají 365 pravoslavných kostelů, na každý den v roce jeden. Nejstarší je z roku 500. Uličky jsou úzké jako v Českém Krumlově a končí u pevnosti. V noci město neuvěřitelně ožije a všude je spousta lidí, prostě divoký Balkán.
Ohridské jezero je dlouhé 30 km, žijí v něm vzácní pstruzi a tak čistou vodu, jako byla v jezeru, jsem viděl snad už jen v plesech ve Vysokých Tatrách. Kolem dokola jezera jsou pláže, takže mám pěkně spálená záda….A samozřejmě všude kolem hory asi 2000 m vysoké.
Čtvrtina jezera leží v Albánii, takže jsem stihl navštívit po vodě i Albánii :-)
Ve městě Struga jsme ochutnali pravou tureckou kávu-rozdíl mezi pravou tureckou kávou a českou tureckou kávou je ten, že turci smíchají kafe s cukrem a studenou vodou a pak to všechno vaří. Chutná to stejně, ale je to silnější. Jo a místní mudrc věštil z kávové sedliny, takže už vím, co mě v budoucnu čeká. Vím, ale nepovím :-)
Západ i východ slunce, noční plavbu lodí po jezeře, výborná zmrzlina, místní tancovačka…
Makedonie je krásná a nepoznaná země, Makedonci přátelští a pohostiní, ubytování v hotelu stojí 150 Kč. Přijeďte se všichni podívat :-)
Mimochodem – věděli jste, že Cyril a Metoděj přišli do Čech z Makedonie? Že Alexandr Veliký se původně jmenoval Alexandr Makedonský? Víte, že rodiče fotbalisty Marka Jankulovského jsou z Makedonie? Ne? Tak teď už to víte :-)

Žádné komentáře: