5. července 2007

42 °C – smažíme vajíčka na sluníčku

Včerejší večer v Makedonii byl vyhrazený pro prezentaci domovských zemí. Každý účastník kurzu představil nějaké svoje národní jídlo, alkohol, píseň. Takže jsem včera ochutnal 20 různých jídel a 20 různých alkoholických nápojů. No comment :-) Když byla párty nejvíc rozjetá, přišli místní policité, že hudba je moc nahlas a rušíme noční klid. Dopadlo to dobře, párty nebyla zrušená a páni policisté pili nejdřív ukrajinskou vodku, pak španělskou sangrii a nakonec skončili jako DJové a pouštěli hudbu :-)

Pár Makedonských střípků:
-Včera odpoledne bylo skoro 42 °C. Nikdy jsem nezažil takové počasí, teplo, dusno, žádný vítr. Smažení vajíček na kapotě auta v tomhle počasí možné…Dnes bylo chladněji a foukal vítr, což znamenalo, že vzduch byl plný prachu z ulic.
-Už vím, proč je všude tolik odpadků. Protože veškerý odpad, který makedonci dají do popelnice, z popelnice vyndají místní cikáni a přeberou ho…Na ulicích cikáni hodně žebrají, hlavně děti. Přijdou s nataženou rukou. Když jim odmítnete dát peníze, tak zkouší tancovat, chodit po rukou, bubnovat na bubínek. Je to dobrý kontrast-západní značkové obchody a restaurace a polonahé žebrající cikánské děti…-Makedonská doprava nemá moc pravidel. Na křižovatce se odbočuje i na červenou, chodci přechází na červenou, parkovat se může kdekoliv. Viděl jsem auto zaparkované na zebře uprostřed křižovatky…Ulice jsou široké, 3 proudové. Neuvěřitelně levné jsou taxíky, 15 minutová cesta taxíkem stojí v přepočtu asi 50 Kč.
-Ve škole je pořád ještě hodně místních studentů, pořád skládají zkoušky. Včera jsem se seznámil s jedním Makedoncem ze stejného patra na kolejích, který se učil na zkoušku. Povídali jsme o všem možném a nakonec jsme skončili u hudby. Takže mám plno Makedonských národních písní a balkánké dechovky. Já jem mu na oplátku dal české písničky a dnes večer, když jsem se vracel z města, tak se na kolejní chodbě vyhrával Kabát :-)
-Všichni Makedonci kouří. Proč? Prý protože kouření je levnější než alkohol :-) Krabička místních cigaret stojí asi 15 Kč, pivo Skopsko v obchodě asi 25 Kč, na diskotéce třetinka 50 Kč. Pije se jen lahvové, točené tady neznají. V supermarketu lze koupit i české pivo-Budějovické a Staropramen.
Organizátoři se o nás hezky starají, jídla je dost, dnes odpoledne jsme byli na dostizích za městem atd. Zítra odjíždíme na okružní cestu Makedoníí. Cíl je Ohrid, jezero uprostřed Makedonie zapsané jako památka Unesco.

Žádné komentáře: