10. února 2008

Barcelona - Dvacet stupňů, pomeranče a papoušci

Ze začátku mi to nikdo nevěřil. Prý nová letecká linka z Brna do Barcelony, a prý zaváděcí ceny letenek, 150 Kč i s poplatkama, to je prý blbost, to není možný. ALE JE TO MOŽNÉ :-) Tak vzhůru ze zamračeného Brna, vzhůru do oblak a slunné Barcelony :-)Už nad Rakouskem se oblaky rozplynuly a my jsme mohli začít závidět rakušanům, že v Alpách mají víc sněhu než my v Krkonoších.

Z letiště Barcelona-Girona jsme do centra Barcelony jeli ještě skoro hodinu autobusem. Jízdenka na autobus stála víc než letenka :-) V Barceloně nás přivítalo sluníčko, skoro 20 stupňů, papoušti v korunách palem a dozrávající pomeranče. Víc než zimní bunda, kterou měli všichni, by se všem hodili sluneční brýle. Ty s sebou neměl nikdo :-)
Barcelona. Město na břehu Středozemního moře. Město obklopené kopci. Na první pohled se město jeví rozhádaně, staré neporavené domy vedle nových sklofasádových domů. Úzké uličky, kde si lidé podávají z jednoho balkonu na druhý kávu. Islámská čtvrť. A do toho všeho ještě architekt Gaudi, který dem tam postavil v Barceloně nějakou bláznivouo stavbu. Třeba jako mozaikovité paláce v parku Guel.

Nejvyšší z kopců kolem města se jmenuje Juic. Na jeho úpatí si postavili Španělé (nebo spíše Katalánci, protože barceloňané jsou mooc hrdí na svou katalánskou národnost) národní katalánské muzeum a národní katalánskou fontánu.
Hned za muzeem stojí Poble Espanol-Španělská vesnice. Tentokrát už kataláncům označení Katalánská vesnice neprošlo :-) Je to vlastně obrovské muzeum se spoustou typických úzkých uliček, obchůdků, kaváren a dílen. Moc podobných bláznů jako my asi v lednu na výlet do Barcelony nejezdí, taže všude bylo krásně volno, nikde žádné davy turistů. Paráda :-) A ještě poznámka: vstupenka dovnitř stála víc než letenka :-)
Na samotném vrcholu kopce Juic je kromě olympijského areálu s ohromným stadionem i hrad. Pořádně jsme se při výstupu zapotili, voa se v Barceloně dá pít jen balená kupovaná(z pítka na ulïci a ze všech vodovodních kohoutků teče jen neuvěřitelně hnusné cosi....),sluníčko svítilo jak o život a všichni dorazili na vrch pouze v tričku.Ale výhled z vrchu stojí za to :-) Barcelona jako na dlani na jedné straně....
... a obrovský přístav na druhé straně :-)
Už král karel IV. začal pěstovat na Pražském hradě víno. V Barceloně pěstují na hradě pomeranče :-)
Dolů z hradu se můžete svézt lanovkou (jízdenka stojí víc než letenka :-) ) nebo seběhnout pěšky k moři a přístavu.

Socha Kryštofa Kolumba na nábřeží připomíná velké úspěchy španělských mořeplavců. Nejlepší cesta, jak se o námořnících dozvědět víc je zastavit se na chvíli v námořním muzeu hned za sochou. Větší zážitek než z lodí v nás ale asi zanechal rozbitý počítač v promítací místnosti. Prostě jsem seděli v promítací místnosti, počítač se rozbil, přestal promítat a zapomněl nám otevřít dveře ven :-) Zavřeni v muzeu :-) Ještě ted vidím sestřinu jak buší na velké dřevěné dveře a volá HELP :-)Klášter Monserrat leží v kopcích kousek za Barcelonou. Vlakem a pak zubačkou, která překonává neuvěřitelné převýšení skoro kilometr. Co myslíte: byla jízdenka dražší než letenka? :-)


V Monserratu se mi moc líbilo. Krásné hory, krásný výhled na Barcelonu a moře a ještě hezčí klášter :-)
Když byl v Monserratu děda, tak se na prohlídku kláštera čekalo 5 hodin. My jsme čekali 5 minut a už jsme byli u největší atrakce-sochy černé madony. Výhoda cestování v lednu :-)
O architektu Gaudim už byla řeč. V roce 1900 stavěl v Barceloně parky, domy a stavení, nad kterými zůstával rozum stát a ještě dnes je jezdí obdivovat celý svět. Gaudiho rozestavěnou katedrálu zná snad každý. Prý bude hotová v roce 2025, no uvidíme :-) Při noční tour de Gaudi byly Gaudiho domy krásně osvětlené a Gaudiho katedrála krásně potmě :-) Temné úzké uličky gotického města, člověk by se skoro bál, že potká nějakého ducha. A opravdu jsme ho potkali... fotoaparát ho zachytil....
Viděli a stihli jsme toho hodně. Možná až moc. Víc než je možné popsat. Celý pobyt byl hodně náročný. Se spoustou zážitků. V letadle cestou zpět každý pospával. Probudil nás až východ slunce nad Brnem :-) Tak kam poletíme příště?:-)

Žádné komentáře: