12. září 2007

Na návštěvě

Vítejte :-) Zaměstnanecká ubytovna Yousho-Ryo vás vítá! Tak vzhůru na návštěvu :-)


Hned za dveřmi se nezapoměňte přezout. Tak jako všude v Japonsku, i v naší ubytovně se zouvá hned za dveřmi. Botky hezky do botníko-skříňky a hezky do papuček. Na nástěnce si pro jistotu zkontrolujte, jestli nejdete na návštěvu moc brzo. Pokud jsem na ubytovně, kartička se jménem je u pokoje 505 je otočená bílou stranou, pokud právě lítám někde venku, kartička je oranžová. Jo a mimochodem- ty hieroglify, to je moje jméno napsané v katakaně, jednom ze tří japonských písem.


Můj pokoj v pátém patře se může směle velikostí i vybavením srovnávat s pokojem na kolejích – skříň, postel, stůl, židle. Každý pokoj je pro dva, ale ubytovna není plná a tak zahraniční pracovníci bydlí sami :-)


Každé patro má společnou umývárnu, prádelnu a záchody. V prádelně se pere, na záchodě se sere, v umývárně se umývá , jak se to rýmuje :-) (pardon, to je další sloka do mladočovké táborové písničky :-) ) Zvláštní je, že všechny čtyři pračky perou jen ve studené vodě, v teplé vodě se v Japonsku nepere… Sušička zase kromě sušení perfektně funguje jako zmenšovadlo :-) Před vstupem na záchod je nutné se znova přezout, na záchod se chodí ve speciálních záchodových pantoflích.


Záchod okoukali Japonci od Turků- je to jen díra do země...


Kromě toho však už stihli Japonci obšlehnout i evropský záchod. Protože na díře do země není co zlepšovat, rozhodli se Japonci vylepšit aspoň evrospokou záchodovou mísu. Prkénko nestudí, protože je vyhřívané a po vykoknání potřeby vám záchod váš velectěný zadek nejprve ostříká teplou vodou (teplota jde nastavit na přehledném panelu) a pak vyfouká teplým vzduchem :-)


V umývárně najdete jen umyvadlo. Sprchu ani vanu tady nehledejte. Jste přece na návštěvě v Asii a tady se umývá po asijsku. Koupelna je v celé ubytovně (domě, hotelu, škole, …) jen jedna s velkou společnou vanou. Ve vaně je vždycky napuštěná vřelá voda (fakt, občas se z ní kouří…) a vyměňuje se jen jednou denně… :-) A jak to vypadá, když se všichni umývají v jedné vaně? Hygiena na nejvyšší úrovni? :-) Nebojte, Japonci jsou hodně čistotní a na hygienu si potrpí. Před vstupem do vany se totiž musíte nejprve pořádně umýt, vymydlit, vyšamponovat a vysprchovat. Sprchuje se v sedě, sprchová hadice a vodovodní kohout jsou těsně nad zemí a při sprchování se sedí na malém sedátku. Vysprchovaní a vymydlení se můžete ponořit do vany a relaxovat v teplé vodě. Japonci se často chodí umývat a relaxovat do veřejných lázní, tak zvaných onsenů, kde je vana většinou nahrazena ze země vyvěrajícím přírodním teplým pramenem.


Umytí a zrelaxovaní? Tak vzhůru společné do kuchyně. Co bych to byl za hostitele, kdybych nenabídl něco k jídlu a pití. Takže si dáte rýži a pivo ze sojových bobů? :-)

Žádné komentáře: